Alcohol... De richtlijnen van de Gezondheidsraad!

Alcoholgebruik laat zowel gunstige als ongunstige verbanden zien met gezondheidsrisico’s. De gunstige hebben betrekking op een lager risico op hart- en vaatziekten. De ongunstige hebben betrekking op een verhoogd risico op kanker. Drink je niet dan is er voor je gezondheid geen reden om dit wel te gaan doen.

Het lagere risico op hart- en vaatziekten wordt alleen gezien bij de mensen die maximaal 1 glas alcohol per dag gebruiken. Slechts 28% van de mannen die alcohol gebruiken en 31% van de vrouwen die alcohol gebruiken beperken zich tot 1 glas per dag!

Het nadeel van het gebruik van alcohol is dat bij elke hoeveelheid het risico op een beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker verhoogt. Bij de bierdrinkende mannen wordt tevens een verband gezien met diabetes.
Voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, luidt de aanbeveling om geen alcohol te gebruiken. Onder andere door de risico’s bij de mentale en lichamelijke ontwikkeling van het kind waaronder het Foetaal Alcohol Syndroom. Naast de beschreven chronische ziekten leidt alcoholgebruik tot een verhoogd risico op levercirrose, hoofd en halstumoren, psychosociale problematiek, verslaving en ongelukken.