Alcohol na inspanning... vertraagt het herstel!

Alcohol na een inspanning wordt vaak gezien als een beloning na een prestatie. Fit word je er niet van. Voor je herstel zijn er betere opties!
 
Voor het herstel na een inspanning is het van belang dat je je lichaam voorziet van voldoende vocht en voedingsstoffen. Het drinken van alcohol vertraagt het herstel om een aantal redenen:
 
Wanneer je intensief hebt gesport wordt het in de spiercel ontstane melkzuur in de lever afgebroken. Drink je alcohol direct na het sporten, dan geeft je lever voorrang aan de afbraak van alcohol, het melkzuur blijft langer in je lichaam wat het herstel negatief beïnvloedt. Het drinken van alcohol vertraagt het herstel omdat alcohol de opname van vitamines remt.
 
Alcohol versterkt het vochtverlies doordat het vocht onttrekt aan je lichaam. Wil je toch alcohol drinken na het sporten? Breng dan eerst je voorraad vocht en koolhydraten op peil. Dit doe je door een ruime hoeveelheid water te drinken en een boterham te eten. Drink naast de alcohol een paar glazen water. En kies liever niet voor sterke drank, deze bevat in verhouding weinig water.