Bobben... Met een glaasje op!

Alcohol beïnvloedt je gedrag en reactievermogen. Daarom is alcohol drinken en het besturen van een voertuig geen goede combinatie. Toch kun je veilig rijden na een drankje wanneer je rekening houdt met de tijd waarin alcohol door je lichaam wordt verwerkt.

Binnen tien minuten na het drinken van alcohol kun je de effecten al bemerken. Dat betekent dat alcohol razendsnel via de maagwand en de dunne darm wordt opgenomen in het bloed. Vanaf dat moment filtert je lever de alcohol uit je bloed. Per 1,5 uur kan de lever ongeveer 10 gram alcohol afbreken, dit is de alcohol in één standaard glas. Het moment waarop je veilig kunt rijden is dus afhankelijk van het totaal aantal glazen en het moment waarop je het laatste glas hebt gedronken.

Kies je voor drinken en rijden? Dan kom je, in theorie*, door een blaastest wanneer je maximaal één glas drinkt per 1,5 uur en niet meer drinkt in de twee uur voordat je in de auto stapt. Tenzij je een beginnende bestuurder bent, want die moet 100% nuchter zijn!

* De hoeveelheid alcohol in je bloedbaan wordt beïnvloed door je lichaamsgewicht, geslacht en voedingstoestand.