Knieklachten voorkomen

Wie regelmatig op de racefiets of mountainbike fietst, maakt gebruik van klikpedalen. De wielerschoenen zitten daarbij met schoenplaatjes vast verbonden aan de pedalen. Dit geeft een betere krachtoverbrenging. Er zit wel een nadeel aan! Verkeerd afgesteld plaatjes kunnen de oorzaak zijn van knieklachten.

De juiste stand vinden is een kwestie van aanvoelen; ‘beweegt mijn been zonder te wringen in knie en enkel, op en neer?’ Heb je eenmaal de juiste stand gevonden dan wil je die, wanneer de schoenplaatjes versleten zijn, weer exact zo overnemen. Vandaar dat renners bij het vervangen van de schoenplaatjes met tape de stand van de oude plaatjes aangeven zodat de nieuwe weer op precies dezelfde plek op de schoen bevestigd kunnen worden.

Heb je klachten? Gebruik dan op de Shimano pedalen de schoenplaatjes die een paar graden speling toelaten of probeer een ander merk pedalen. Onder andere Mavic en Look hebben pedalen die een paar graden speling toelaten.

Ook wanneer je met normale trappers fietst, kun je met de juiste stand van je voet knieklachten voorkomen. Fiets daarom bij voorkeur met de bal van je voet op het pedaal en niet met je hak of het midden van je voet.