Na een inspanning... Supercompensatie!

Tijdens een intensieve fysieke inspanning krijgt je lichaam het flink te verduren. In de herstelperiode die daarop volgt wordt de schade aan spieren, pezen en gewrichten hersteld, worden de energievoorraden aangevuld, de doorbloeding verbetert door het aanleggen van nieuwe haarvaatjes, de huid wordt versterkt (eelt) en hormonale niveau’s worden afgeregeld. Tot in de hersenen vinden er veranderingen plaats.

Het blijft niet bij herstel alleen. Het menselijk lichaam beschikt over de fantastische eigenschap om te herstellen tot boven het beginniveau, ook wel supercompensatie genoemd. Daardoor word je sterker en neemt het uithoudingsvermogen toe, en voel je je beter, fitter. De supercompensatie stelt het lichaam in staat zich aan te passen aan de omstandigheden. Een voorwaarde voor optimaal herstel is voldoende rusttijd, gezonde uitgebalanceerde voeding en voldoende slaap. Herstel je optimaal dan ervaar je vooruitgang. Onvoldoende herstel kan leiden tot oververmoeidheid en blessures.
Hoeveel rusttijd je nodig hebt is voor ieder persoon anders, is ook afhankelijk van de leeftijd. De sporter leert door ervaring welke inspanning-rust verhouding optimaal werkt. Advies van een trainer kan daarbij zeker van nut zijn.