Interview Karsten van der List - Combilo

Karsten van der Vlist, 34 jaar, is financieel controller bij Combilo in Waddinxveen. Hij daagt zichzelf graag op sportief vlak en vindt het goed dat er vanuit het bedrijf aandacht werd besteed aan gezondheid. Eind 2016 kregen de medewerkers van Combilo de mogelijkheid om zich aan te melden voor de gezondheidschecks.

Karsten vertelt: “Ik vind het goed dat dit georganiseerd wordt bij ons bedrijf. Ik heb gehoord dat de gezondheidschecks wel wat met het personeel heeft gedaan. Van een van mijn collega’s weet ik dat hij veel kilo’s is afgevallen, na mee te hebben gedaan aan de gezondheidscheck. Een andere collega heeft kunnen regelen dat hij wat later begint op het werk zodat hij ’s ochtends vroeg kan zwemmen.”

“Zelf heb ik meegedaan omdat ik het een goed moment voor mezelf vond om eens te kijken hoe het er met mijn gezondheid voor staat. Dit is erg belangrijk voor me, want ik ben aan het trainen voor de Marmotte Granfondo Pyrénées. Dit is een fietstocht van 160 (!) kilometer over 5 bergen van de Pyreneeën. Voorafgaand aan deze fietstocht ga ik de 8 dagen ervoor een trainingsprogramma volgen om alvast te wennen aan het fietsen in de bergen. Ook volg ik daar een uitgebalanceerd voedingsschema zodat ik optimaal kan presteren.”

“Het was niks nieuws voor me dat ik wat te zwaar was, dit wist ik al. Maar ik was wel nieuwsgierig naar mijn conditie. Uit de fietstest kwam naar voren dat mijn conditie gemiddeld was. Dat had ik beter verwacht. Dit kwam onder andere door mijn hoge hartslag tijdens de meting”.

"De consulent van Oude Vrielink Gezondheidsmanagement heeft mij tijdens het adviesgesprek tips gegeven, met name op voedingsgebied. Ik wil nog wel eens zwichten voor het snaaien in de avond, de consulent gaf aan om het toetje te verplaatsen naar later op de avond in plaats van direct na de maaltijd. Een goed advies, helaas is het er tot op heden nog niet van gekomen…”

Opmerking redactie - Tijdens de Astrandtest wordt het uithoudingsvermogen bepaald op basis van de hoogte van de hartslag, in relatie tot het geleverde vermogen. Het lichaamsgewicht is daarbij een rekenfactor. Hoe hoger het lichaamsgewicht, hoe lager de score. Voorbeeld: Een persoon met een lichaamsgewicht van van 60 kg die 200 Watt vermogen kan leveren met een hartslag van 140 slagen per minuut heeft een beter uithoudingsvermogen dan een persoon van 80 kg die hetzelfde vermogen bij dezelfde hartslag kan leveren. Het verschil in uithoudingsvermogen zie je in de praktijk. Een fietser van 80 kilo moet meer vermogen leveren dan een fietser van 60 kilo wanneer ze met beiden met dezelfde snelheid fietsen. In de bergen wordt dit verschil nog duidelijker.