Couscous met groenten en kip

Couscous (kuskus) is een verbastering van het Arabische woord 'keskes'. Een keskes is een uit twee delen bestaande kookpot. Omdat couscous altijd werd klaargemaakt in een keskes, werd het gerecht kuskus genoemd. Couscous is een oud gerecht. De oudste schriftelijke verwijzing is te vinden in het dertiende-eeuwse Andalusische kookboek Kitāb al-ṭabīkh fī al-Maghrib wa’l-Āndalus.

Ingrediënten
300 g couscous
400 g kipfilet
250 g doperwten
250 g worteltjes
2 puntpaprika's
4 teentjes knoflook
4 tomaten
1 ui
2 el pijnboompitten
Zonnebloemolie of boter
 
Bereidingswijze
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de doperwten en worteltjes gaar.
Rooster de pijnboompitten 2 minuten onder voortdurend schudden in een koekenpan zonder boter of olie. Laat ze afkoelen op een bordje.
Snipper de ui en de knoflook en bak in een beetje boter of olie tot de ui glazig is. Voeg de kipstukjes toe (voeg zonodig boter of olie toe) en bak op een laag vuur tot de kip gaar is.
Snijdt ondertussen de puntpaprika en de tomaten in in blokjes en bak dit op het laatst een minuut mee met de kipfilet. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de couscous over de borden, schep daarop het kipfilet mengsel en de groenten.
Strooi als laatste de pijnboompitten over de couscous.
 
Eet smakelijk!