Erwtensoep - Gezonde en voedzame winterkost

De winter is het seizoen voor stevige, verwarmende en vullende erwtensoep! We hebben de vette worst en spek in dit recept vervangen door magere gerookte kip. Dat maakt de soep tot een gezonder gerecht. Alleen de bouillon is nog vrij zout. Mensen met een verhoogde bloeddruk gebruiken bij voorkeur natriumarme bouillon.

 
Ingrediënten voor 4 personen 
  • 350 gram spliterwten
  • 2 preien 
  • 400g knolselderij
  • 200g winterwortel
  • 250g gerookte kip
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 zakje selderij (optioneel)
  • 1 of 2 bouillonblokjes 
  • 1 ½ liter water
 
Bereidingswijze 
  1. Spoel de spliterwten in een vergiet onder koud stromend water. Breng ze in een soeppan aan de kook met het water, de bouillonblokjes en de laurierblaadjes. Kook met een deksel op de pan in ongeveer één uur gaar. 
  2. Snijd ondertussen de prei en peen in plakjes en de knolselderij in blokjes. Roerbak de groente ongeveer vier minuten in een koekenpan met een beetje olie of vloeibare margarine. 
  3. Voeg alle gesneden ingrediënten van stap 2 toe aan de soep. Laat dit geheel 30 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur. 
  4. Snijd de kip in reepjes. Als de groenten goed gaar zijn, kan het vuur uit en roer je de kipreepjes door de soep. 
  5. Vis de laurierblaadjes uit de soep, de soep is nu klaar om op te scheppen!
  6. Optioneel: hak de selderij fijn en verdeel een beetje over iedere portie soep.