Gezonde groentendipsausen

Elke dag 250 gram groente eten is voor veel mensen niet eenvoudig. Met alleen groente bij je warme maaltijd is het lastig om aan 250 gram per dag te komen. Met een extra portie rauwkost wordt dit makkelijker. Een middelgrote tomaat weegt zo’n 100 gram, dus dan zit je al bijna op de helft! Je kunt natuurlijk een tomaat, paprika, komkommer, wortel of ander stuk groente in je tas stoppen en als tussendoortje opeten of er je boterham mee versieren. Met onderstaande dipsausreceptjes wordt dat nog lekkerder.

 
Kruidendip
  • 2 el mayonaise light (mayolijn)
  • 4 el (soja) yoghurt
  • Sap van een halve citroen
  • Handje bieslook
  • Handje peterselie
  • Peper
     
Bereidingswijze
  1. Meng de mayonaise, yoghurt en citroensap.
  2. Hak de bieslook en peterselie fijn en meng deze door de mayonaise.
  3. Breng de saus op smaak met wat peper.
 
Paprikadip
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 2 halve walnoten
  • ½ eetlepel olijfolie
  • Gerookt paprikapoeder
  • Citroensap
     
Bereidingswijze
  1. Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
  2. Bak de paprika in de olie zacht. Pers het teentje knoflook er over. Bak de walnoten kort mee.
  3. Pureer dit met een staafmixer of in de keukenmachine fijn. Maak de puree op smaak met gerookt paprikapoeder en wat citroensap.
 
Bonendip
  • 200 gram tuinbonen vers of diepvries
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
     
Bereidingswijze
  1. Kook de tuinbonen in weinig water gaar en laat ze uitlekken en afkoelen.
  2. Maak het sjalotje en de knoflook schoon en snijd het klein.
  3. Fruit de sjalot en de knoflook in de olie zacht in de olie.
  4. Pureer de tuinbonen met de sjalot, de knoflook en de munt met een staafmixer of in de keukenmachine fijn.
  5. Maak de puree op smaak met peper en wat citroensap. Voeg 1-2 eetlepels water toe om de puree wat smeuïg te maken.