Gezonde kipshoarma? Die maak je zelf!

Shoarma is best vet en vaak wordt veel zout gebruikt, niet zo’n verantwoorde keuze dus. Zelfmaken is de manier om een gezondere shoarma te maken. Kruid je de kip zelf, dan bepaal je zelf hoe zout je het maakt. Kies bij voorkeur voor shoarmakruiden zonder zout of maak je eigen kruidenmix (zie hieronder)! Heb je niet alle kruiden in huis, dan kom je met alleen knoflook, paprikapoeder, komijn en peper ook een heel eind. Je maakt je maaltijd compleet met een salade, krokante wrap en slanke tzatziki saus.

 
Ingrediënten voor 4 personen
 
Kipshoarma en wraps:
  • 4 meergranen/volkoren tortilla wraps of pita broodjes
  • 600 gram kipfilet, in reepjes gesneden
  • 2 paprika’s, in blokjes gesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper (en zout) naar smaak
 
Tzatziki saus
  • 200 ml yoghurt (0% vet Griekse)
  • halve komkommer, geschild
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie (extra vierge)
     
Salade
  • 400 gram ijsbergsla
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • halve komkommer, in blokjes gesneden
 
Bereidingswijze
 
Tzatziki saus
  1. Snijd het stuk komkommer in de lengte doormidden en schraap met een theelepel de zaadjes eruit. Rasp de komkommer grof en doe dit in een zeep. Druk met een lepel het vocht eruit. Laat nog even uitlekken.
  2. Doe de yoghurt in een schaaltje, voeg de uitgeperste knoflook, citroensap en olijfolie toe.
  3. Schep hier tot slot de komkommer door. Zet de saus apart: deze kan nu lekker op smaak komen.
  4. Kipshoarma en wraps:
  5. Meng de kip met de olijfolie, uitgeperste knoflook en kruiden naar keuze. Roer het geheel goed door en bak de kip gaar.
  6. Snijd ondertussen  iedere wrap in 4 punten en verwarm deze in een droge koekenpan.
  7. Voeg de ui en de paprika toe en verwarm het geheel.
 
Salade
Meng voor de salade de ijsbergsla met de tomaat en komkommer.
 
Eet smakelijk!
 
Mix voor shoarmakruiden (grote hoeveelheid, voor een voorraadje)
8 eetlepels gemalen komijnzaad
4 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels gemalen koriander
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel kerrie