Gyros met rijst

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht. De basis is varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. In Griekenland wordt gyros met plakjes tomaat, ui, aardappel, tzatziki of yoghurt gewikkeld in een pitabroodje gegeten. In dit recept wordt het bij de rijstmaaltijd met salade gegeten.

Benodigdheden:

  • 375 gr rijst
  • 3 eetlepels olie
  • 1 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 2 uitgeperste teentje knoflook
  • 400 gr ongekruide varkensvleesreepjes
  • zout
  • 1 groene paprika in blokjes
  • 400 gram tomaat
  • 3 theelepels kruidenbouillonpoeder
  • peper

Salade

  • ijsbergsla
  • komkommer
  • olijven
  • feta.

Bereidingswijze

  1. Meng de olie met het paprikapoeder, de oregano, de rozemarijn en de knoflook.
  2. Schep het vlees erdoor en marineer het minstens 30 minuten.
  3. Kook de rijst in het water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  4. Bak het vlees in een koekenpan met anti-aanbaklaag bruin.
  5. Bak de paprika even mee.
  6. Voeg de tomaten (in stukjes gesneden) en het bouillonpoeder toe en stoof het vlees ± 10 minuten.
  7. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de rijst met het gyrosvlees en een salade van ijsbergsla, komkommer, olijven en feta.