Imam bayildi - De flauwgevallen imam

De naam van dit vegetarische gerecht is ontleend aan een anekdote over een Turkse imam die flauwviel bij het ruiken van de heerlijke geur van dit gerecht!

Ingrediënten
  • 3 middelgrote aubergines
  • 4 middelgrote uien, in blokjes of in dunne ringen gesneden
  • 4 vleestomaten, ontveld en in kleine blokjes gesneden
  • 3 groene puntpaprika’s, fijn gehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1-2 tomaten, in plakjes (voor de garnering)
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt
  • extra vergine olijfolie, ongeveer 200 ml
  • 1 theelepel suiker
  • zout en gemalen peper
  • eventueel een beetje tijm
     
Bereidingswijze
  1. Schil de aubergine zodat deze er gestreept uitziet (klik voor video).
  2. Snijd de aubergine gedeeltelijk in en hol iets uit (zie afbeelding), of snijd ze doormidden zoals in de video. Plaats ze 30 minuten in zout water, om te voorkomen dat ze bruin kleuren tijdens het bakken.
  3. Vervolgens bak je (op een laag vuur) de ui, de knoflook en de paprika's tot ze glazig zijn.
  4. Voeg vervolgens de tomaten, suiker, zout, peper toe en laat sudderen voor ongeveer 10 minuten, op laag vuur met het deksel half gesloten. Voeg vervolgens de peterselie toe en meng.
  5. Dep de aubergines droog en bak ze in een pan met een beetje olijfolie rondom goudbruin. Haal ze uit de pan en leg ze op keukenpapier zodat de olie kan afdruipen.
  6. Leg de aubergines in een ondiepe ovenschaal en vul ze met het ui en tomaat mengsel. Met een paar plakjes tomaat garnituur en voeg olijfolie overheen.
  7. Bak in de oven op 150-180 ° C gedurende ongeveer 45 minuten.

Tip: Ook koud lekker. Een lekkere afwisseling in het lunchpakket, bijvoorbeeld met een stuk Turks brood (pide) erbij.

Afiyet olsun! Eet smakelijk!