Italiaanse bruschetta met knoflook, ui en tomaat

Bruschetta vindt zijn oorsprong in Midden-Italië. Het bestaat uit gegrild brood, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie, zout en peper. Er kan gevarieerd worden met rode peper, tomaat, worst, groenten en/of kaas (mozzarella). In sommige gevallen wordt de olijfolie vooraf vermengd met Italiaanse kruiden zoals basilicum en oregano.

Bruschetta wordt doorgaans geserveerd als een tussendoortje of voorafje. Het zelfstandig naamwoord "bruschetta" komt van het Latijnse werkwoord "bruscare", dat "op kolen roosteren" betekent.

Ingrediënten (als voorafjes of tussendoortjes voor 4 personen)
  • 1 kg struiktomaten
  • 3 uien
  • 4 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 bosje basilicum
  • 1 ciabatta
  • zout uit de molen
  • peper
  • Naar keuze: Parmezaanse kaas of mozzarella

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 ° C
  2. De tomaten en uien in zeer kleine stukjes snijden. Voeg uien en tomaten samen in een kom.
  3. Pel 3 teentjes knoflook en knijp ze fijn in een handpers. Voeg ze toe aan de uien en tomaten. Breng met zout en peper op smaak en voeg een scheut olijfolie toe.
  4. Snijd het brood in plakken, bestrooi de plakken met enkele druppels olijfolie en wrijf de olie in met een teentje knoflook.
  5. Leg de plakken op een bakplaat en bak ze in ongeveer 8 minuten tot ze knapperig en licht bruin zijn.
  6. Hak ondertussen de basilicum klein en voeg aan het mengsel in de kom toe.
  7. Verdeel het mengsel over het warme geroosterde brood en garneer met een plakje mozzarella of Parmezaanse kaas.

Afbeelding: uitzicht op het Comomeer in Italië.