Lauwwarme salade met zalm uit blik

In de nieuwste schijf van vijf is het advies omtrent vis gewijzigd. Voorheen werd geadviseerd om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis. Uit onderzoek blijkt echter dat één keer per week vis eten voldoende is, zeker wanneer voornamelijk wordt gekozen voor vette vis. Dit beschermt tegen hart- en vaatziekten. Meer dan één keer per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben gehad, kunnen wel baat hebben bij meer is.

Vette vissoorten zijn onder andere makreel, haring, zalm, heilbot, bokking, sardines. Omdat vette vis schadelijke stoffen kan bevatten, is het verstandig om de soorten vis af te wisselen en niet meer dan vier porties vette vis per week te eten. Ook vis uit blik of diepvries is een prima product. In dit recept wordt zalm uit blik verwerkt: lekker makkelijk en snel klaar. Een recept dat niet kan mislukken!

Ingrediënten voor 4 personen
  • 4 eieren
  • 1 schaaltje haricots verts (150 g)
  • 5 trostomaten
  • 1 blik roze zalm (+/- 400 g) *
  • 2 el kappertjes
  • 3 el olijfolie
 
Kies wat je bij de salade serveert:
  • (volkoren) brood
  • zilvervliesrijst
  • volkorenpasta
 
Groente tip: serveer met een gemengde salade:
  • (ijsberg)sla
  • komkommer
  • olijven
  • (rode) uien
 
* De meeste soorten zalm in blik bevatten graat en vel. Deze zijn vaak zacht geworden en kunnen door het gerecht gemengd worden. De graatjes zijn calciumrijk, zo bevat je vis nog meer voedingsstoffen. Als je er niet van houdt kun je ze vrij makkelijk verwijderen of kiezen voor een blik graatvrije zalm.
 
Bereidingswijze
  1. Kook de eieren in 8 min. hard en laat ze daarna schrikken onder koud water. Kook ondertussen de haricots verts 5 min. Spoel ze af onder koud stromend water en laat uitlekken.
  2. Snijd de tomaten in plakken. Meng de haricot verts, tomaten, kappertjes en olijfolie. 
  3. Laat de zalm uitlekken. Verdeel de vis over de groenten.
  4. Pel de eieren en snijd ze in parten. Verdeel de ei over de salade. Serveer met het brood, de rijst of de pasta.