Lunchtip - Spaanse omelet

Gaan Spaanse kinderen op een schoolreisje of excursie dan krijgen ze een lunchbox met een Spaanse tortilla mee. Het is niet de Mexicaanse zoals wij die kennen in de vorm van een rol, maar een omelet van ei met daarin groenten en aardappelen. Die kun je goed tot de lunch bewaren ook als het buiten warm is. Je kunt 'm de avond van te voren al bereiden.

Dit recept is geschikt voor de lunch van 4 personen. Alle soorten ingrediënten kunnen nog bijgevoegd worden. Bijvoorbeeld restjes van de voorbije dag zoals vlees, ham, worst, vis en groenten.
 
Ingrediënten
 • 4/5 eieren
 • 1 kg aardappelen
 • 1 soeplepel ui, fijngehakt
 • 50 ml olijfolie
 • zout
 
Bereiding
 1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes of in dunne schijfjes. Verhit de olie in de pan en voeg de aardappelen en de ui toe.
 2. Voeg er voldoende olie aan toe en roer regelmatig om de aardappelen niet bruin te laten worden (laag vuur). Gebruik een spatel om de aardappelen om te roeren.
 3. Wanneer de aardappelen zacht zijn (na 15 minuten) plaats je een deksel op de pan en giet je de olie af in een kommetje. Leg de aardappelen in een hitte bestendige schaal.
 4. Neem de eieren en het zout er roer dit goed door mekaar. Giet het eiermengsel over de aardappelen en roer dit ook goed door elkaar.
 5. Doe de olie terug in de pan en verhit de olie.
 6. Giet het ei en aardappelmengsel in de pan. Regel de temperatuur zodat de eieren niet te snel bruin worden.
 7. Gebruik de spatel om vorm te geven aan de tortilla en schud de pan om aanbakken te voorkomen.
 8. Keer de tortilla om zodat het ei aan beide zijden gaar kan worden. Voeg zonodig nog een beetje olie toe.
 9. Serveer op een schaal.
 10. Voeg zout toe naar smaak.

PS. Met gekookte stevige aardappelen kun je deze tortilla nog sneller bereiden.