Ovengerecht: geroosterde groenten, selderijpiepers en kalfslappen

Heb je zin in een heerlijke winterkost en wat meer tijd om te koken? Probeer dan dit gerecht?

Kalfsvlees wordt in Nederland relatief weinig gegeten, maar is een lekkere afwisseling op rund-, varkensvlees en gevogelte dat we voornamelijk eten. Voordeel van kalfsvlees is dat het mager vlees is en het belangrijke voedingsstoffen bevat zoals vitamine B1, vitamine D, eiwitten en ijzer. Kalfsvlees is lekker mals, vooral als je het gaat stoven. Ook de groenten en aardappelen in dit gerecht worden op een mooie wijze bereid; door ze te roosteren krijgen ze een heel andere smaak en textuur dan wanneer je ze kookt of bakt. Het is ook nog eens vrij eenvoudig, omdat je er veel minder naar om hoeft te kijken.

 
Ingrediënten voor 4 personen
  • 4 kalfslappen
  • 2 eetlepels olijfolie of vloeibare bak- en braad
  • 2 sjalotjes,  gesnipperd
  • 1 dl witte wijn
  • 2 dl kalfsfond
  • Zout, peper
Voor de geroosterde groenten en krieltjes:
  • 400 gram winterpeen, in staafjes van ca 5 cm lengte x ½ cm dikte
  • 400 gram knolselderij, ook in staafjes
  • 600 gram roseval aardappeltjes, in kwarten gesneden*
  • 3 dl olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 2 gehakte knoflookteentjes
 
Voor de selderijpiepers:
  • 600 gram vastkokende aardappelen, geschild
  • 30 gram bladselderij, fijngesneden
  • 1 dl olijfolie
 
Bereidingswijze
  1. Bak de kalfslappen op matig vuur rondom bruin bakken.
  2. Voeg de sjalotjes toe en fruit deze even aan. Blus het af met de witte wijn en kalfsfond.
  3. Laat het geheel ca. 90 min. stoven op laag vuur.
  4. Meng de gesneden peen, knolselderij en aardappeltjes met de olijfolie, rozemarijn en knoflook.
  5. Verdeel dit mengsel over een bakplaat en laat dit 40 minuten garen in de oven op 200°C.* Schep halverwege even om. 
  6. Snijd de aardappelen in grove stukken en kook deze gaar.
  7. Strooi de bladselderij over de aardappelen en giet ook de olijfolie erover.
 
* Wil je de groente en aardappeltjes sneller klaar hebben? Kook ze dan even kort voor (zo’n 6 minuten), dan hoef je ze vervolgens nog maar 20 minuten in de oven te roosteren.