Speculaasmuffins met een geschiedenis!

Speculaas kent een lange geschiedenis. In de tijden dat de ‘goden’ nog goed gestemd dienden te worden, werden dieren geofferd. Dit veranderde later in het offeren van broden en koeken. Met de komst van het Christendom bleven enkele van deze gebruiken in aangepaste vorm bewaard. De koeken veranderden van vorm, heilige figuren deden hun intrede en voorspoed en welzijn werden uitgedrukt met de figuren van de koe en het varken. Later werd de bisschop van Myra, die vanwege zijn goede werken uitermate geliefd was, veelvuldig in koek uitgebeeld. We zien de varkentjes nog steeds terug in marsepein, de kerststol als opvolger van de offerbroden en de bisschop van Myra (Sinterklaas) in de speculaaspoppen.

De redactie wenst je veel plezier met dit recept.
 
Ingrediënten voor 12 speculaasmuffins
  • 200 gram havermout
  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 125 ml melk
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 tl vanillepoeder (kun je weglaten)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • optioneel: geschaafde amandelen of pepernoten als garnering
​Benodigdheden: muffinbakvorm
 
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de muffinbakvorm in of zet de papieren vormpjes klaar.
  2. Mix de melk en de eieren en voeg daar de havermout, speculaaskruiden, bakpoeder en zout aan toe. Meng alles tot een mooi geheel.
  3. Schep het mengsel in de muffinbakvorm. Wil je ze garneren met pepernoten hak deze dan fijn en verdeel ze over de muffins (2 pepernoten per muffin). Of garneer met de amandelen.
  4. Bak de muffins 25 – 30 minuten in de oven. Met een satéprikker kun je testen of ze goed gaar zijn. Prik deze in het midden van een muffin. Wanneer de prikker er schoon uitkomt zijn je muffins klaar.