Wil je stoppen... Kies je methode!

Ieder jaar stoppen 100.000 Nederlanders succesvol met roken. Er is niet één ‘beste methode’ om te stoppen. Kies vooral de methode die bij je past.

Cold Turkey
De term ‘cold turkey’ betekent ‘koude kalkoen’ en verwijst naar een verschijnsel dat optreedt bij het afkicken van heroïne: kippenvel. Je stopt in één keer zonder hulpmiddelen. Vooral geschikt voor de mensen die 100% gemotiveerd zijn.

Medicijnen
De medicijnen Champix en Zyban verminderen de behoefte aan nicotine. De medicijnen zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar en met name geschikt voor de zware roker die bang is voor een terugval.

Nicotinevervangers
Met nicotinevervangers heb je minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Ze zijn geschikt om je verslaving langzaam af te bouwen. Geschikt voor de verstokte roker voor wie het stoppen veel energie vraagt.

Alternatieve methoden
Er zijn veel alternatieve methoden op de markt, waarvan de werking niet wetenschappelijk is aangetoond. Wat overigens niet wil zeggen dat ze niet werken. Voorbeelden zijn: hypnose, accupunctuur en softlaser en oorschelptherapie. Deze methoden zijn vooral geschikt als je geen medicijnen of andere hulpmiddelen wilt, maar toch behoefte hebt aan een steuntje in de rug.