Slaapgebrek... Een veiligheidsrisico!

In de auto betekent een halve seconde later remmen bij een snelheid van 50 km per uur, dat je 6,94 meter hebt afgelegd voordat je het rempedaal intrapt. Mede daarom laten we ons door de BOB thuisbrengen. Een gebrek aan slaap heeft dezelfde effecten op ons reactievermogen als alcoholgebruik. Toch gaan we daar anders mee om! Gevaarlijk!

De invloed van slaapgebrek op ons reactievermogen is groot! Onderzoek wijst uit dat na 17-19 uur zonder slaap het reactievermogen in dezelfde mate vermindert als bij een alcoholpromillage van 0,5 promille, de wettelijke limiet voor de bestuurders van voertuigen. Vierentwintig uur zonder slaap verhoogt dit naar 1,0 promille.

De gevolgen van een verminderd reactievermogen in het verkeer zie je in de grafiek. In verkeersluwe uren in de nacht vinden net zoveel ongevallen plaats als overdag in de spits! Wellicht denk je ‘ik slaap weinig maar voel me daar prima bij!’, bedenk dan dat mensen die ‘wat’ op hebben dat vaak ook zo ervaren.
 
Wil je wel meer slapen maar lukt dat om de een of andere reden niet. Overweeg dan eens om samen met een leefstijlcoach of huisarts je leefstijl en gezondheid te analyseren. Daarmee kun je de oorzaken van de problemen ontdekken en vervolgens gericht actie ondernemen.