Je hormonen... De baas!

Hormonen sturen allerlei processen in je lichaam. Eet je weinig dan produceren cellen in de maag en darmen hormonen (onder andere ghreline) die via de bloedbaan de hersenen bereiken en daar het hongersignaal activeren. Wanneer je voldoende hebt gegeten worden hormonen geproduceerd (onder andere leptine door vetcellen) die het gevoel van verzadiging geven. Hormonen sturen op deze manier je trek in eten. Je kunt de afgifte van deze hormonen op een drietal manieren beïnvloeden: 

  1. De hoogste mate van verzadiging bereik je met voeding met een hoog bestanddeel aan eiwitten, vetten en vezelrijke koolhydraten. Bijvoorbeeld vlees, eieren, zuivel, noten, groente en volkorenbrood.
  2. Onder invloed van beweging produceren spiercellen hormonen die honger tegengaan. Wanneer je een hele dag in beweging bent, zal het je verbazen hoe weinig trek je hebt in eten!
  3. Gedurende de slaap herstelt je lichaam. Virussen en schadelijke bacteriën worden bestreden, spieren en gewrichten herstellen van de dagelijkse belasting. Heb je voldoende slaapuren dan herstel je optimaal en heeft je lichaam minder behoefte aan voeding.