Kun je ‘over de datum’ nog wel eten? Kijk, ruik, proef!

De voedselveiligheid in ons land staat op een hoog peil, maar 100% veilig voedsel bestaat niet. Om de risico’s te beperken bestaan er regels waar bedrijven die voedsel verwerken aan moeten voldoen. Een van die regels bepaalt dat op bederfelijke producten een TGT (te gebruiken tot) datum staat en op langer houdbare producten een THT (ten minste houdbaar tot) datum. Over de THT datum bestaan veel misverstanden.

Voor gekoelde producten met een THT (ten minste houdbaar tot) datum zoals vleeswaren, eieren en zachte kaas geeft de THT datum goed aan hoe lang je het product kunt bewaren. Niet gekoelde producten daarentegen kunnen na de THT datum wel in kwaliteit, kleur, geur of smaak achteruit gaan maar dat wil niet zeggen dat je ze niet meer kunt eten. Beoordeel ze voor je ze eet.  Houd daarbij deze volgorde aan: kijken, ruiken, proeven.
 
Voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden hebben een TGT (te gebruiken tot) datum. Dit is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kan de hoeveelheid bacteriën in de producten zo zijn toegenomen dat je er ziek van kunt worden. Dit kun je niet altijd zien, ruiken of proeven. Na de TGT datum moet je het product dus weggooien.
 
Twijfel je ook wel eens over de houdbaarheidsdatum? Kijk dan eens op de bewaarwijzer van het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl. Je vindt er allerlei tips omtrent bewaren.